SEO nedir?

SEO Nedir?

İçindekiler

1.SEO
2.SEO Nedir
3.SEO Ne İşe Yarar
4.SEO Nasıl Yapılır
5.SEO ve Site İçi SEO
6.SEO ve Site Dışı SEO
7.SEO ve Backlink Kavramı
8.SEO ve 404 Hata Sayfasını Düzeltmek
9.SEO Hakkkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları 

SEO Nedir?

SEO, "search engine optimization" nedir? seo yani arama motoru optimizasyonudur. Arama motoru optimizasyonu seo nedir? seo ve Google seo kavramına geniş bir yelpazeden bakacağız.



Bir SEO çalışması başlatmadan önce websitenizin genel sağlığını sürekli olarak site denetim araçları ile kontrol etmelisiniz. SEO çalışması için yapmanız gereken ilk iş sitenizin içeriğini kontrol etmek ve genel yapısını incelemek.

SEO nedir?

SEO basit haliyle websitesinin Google ve diğer arama motoru yönergelerine uygun hale getirme olaylarının tümüdür.
Genel olarak websitesinin optimize etme, hız arttırma, genel sorunları düzeltme içerik kalitesini yükseltme ve içeriğin kullanıcı deneyimini arttırma ve optimize işlemlerinin yanı sıra daha profesyonel anlamda içerik alaka ve etiket düzeyinin artırılması bunların dışında logo, favicon, resim, video, fotoğraf, grafik, liste, maddeleme, test, araç, yazılım ve kodlama miktarlarının optimize etme olayıdır.

SEO çalışması Nedir?

SEO çalışması hızlandırma google hata ve raporlarının düzeltme ve geliştirme olaylarının geneline seo çalışması nedir. seçeneklendirme, anket, soru-cevap,etkileşim, hız, hata çözümleri gibi bütün bileşenlerin düzgün ve kullanıcı dostu hale getirme olayının bütününe verilen bilgilendirme ve çeşitlendirme olayının tüm adına seo ve seo çalışması denilmektedir.

SEO çalışma şekli değişkenlik gösterebilir bu Google ve diğer arama motorlarının güncelleme ve algoritma düzenlemeleri yapmalarına bağlıdır.
SEO çalışması nasıl yapılır?

SEO çalışması hızlandırma google hata ve raporlarının düzeltme ve geliştirme olaylarının geneline seo çalışması nedir. seçeneklendirme, anket, soru-cevap,etkileşim, hız, hata çözümleri gibi bütün bileşenlerin düzgün ve kullanıcı dostu hale getirme olayının bütününe verilen bilgilendirme ve çeşitlendirme olayının tüm adına seo çalışması denilmektedir.

SEO çalışma şekli değişkenlik gösterebilir bu Google ve diğer arama motorlarının güncelleme ve algoritma düzenlemeleri yapmalarına bağlıdır.


SEO ne işe yarar?

SEO sadece websitenizi optimize etmekle kalmaz aynı zamanda bütün kişi, kurum, kuruluş, şirket, şahıs vb. herkesin gözünde itibar kazanmanızı sağlar. Çünkü değerli içerik ve Hız Optimizasyonu ile birlikte değişen ve kendini sürekli geliştiren siteniz kullanıcılar tarafından belirli bir süre sonra fark edilecektir. Eğer sitenizdeki içerikler gayet yeterli ise fakat fark edilmiyorsanız. SEO sizi rakiplerinizden ayıracak tek darbeyi masaya indirecektir.


Faydaları:

  1. Websiteniz hızlı bir şekilde açılacaktı
  2. Kırık bağlantılarınız ve gereksiz linkler silinecek
  3. Backlink bağlantılarınız sayesinde Otorite kazanacaksınız
  4. Websitenizin ziyaretçi sayısı yükselecek
  5. Arama motoru sıralamalarında itibar ve yükseliş kazanacaksınız





SEO Nasıl yapılır?

Seo nasıl yapılır, seo yapmak için ilk önce stratejilerinizi ve rakip analizini yaptıktan sonra işe koyulmalısınız rakip analizi için önerebileceğim en etkili SEO araçları Ahrefs ve Semrush gibi çok fazla detaya yer veren sitenizin her kritik noktasında size bildiren araçlardır. Bu araçların kullanımı için websitelerinden veya aşağıdakihem semrushtan hemde kendimin faydalı olacağını düşündüğüm Semrush Rehberi yazım ile sizde semrush'ı etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.

Site İçİ SEO:
  • Strateji Planı
  • Anahtar Kelime Araştırması
  • Anahtar Kelime Kontrolü
  • Anahtar Kelime Aranma Hacmi
  • İçerik dizaynı ve etkili oluşturulmuş görsel optimizasyon
  • Sitenizin genel yapısını ve sayfa düzenlerini kontrol etmek
  • Web sitesinin hızını optimize etmek
  • Semrush aracıyla Gelişmesi gereken teknik önerileri dikkate almak Örneğin, barındırma, gereksiz yönlendirmeler, 404 hata sayfaları, JavaScript miktarı
  • Özgün, Etkili ve Kaliteli İçerik geliştirme
  • Hız Kontrolü
  • Genel Kontrol
Site Dışı SEO:
  • Backlink (Websitenizi kullanıcı kendiliğinden önermelidir)
  • Sosyal Medya (Düzenli Sosyal Medya Paylaşımları)
  • Paravan Blog (Özgün Paravan Blog)
  • Dizin(Curlie, Dmoz)
  • Sektörünüzdeki Büyük Websitelerinde Konuk-Yazar olma

SEO ve Strateji Oluşturmak


SEO için strateji oluşturmak için ilk öncellikle planlı hareket etmek gerekir. SEO stratejinizi belirlemeden önce kendimize şunu sormalıyız rakiplerim kadar SEO hakkında bilgim var mı? eğer cevabınız evet ise şimdi işe koyulmalısınız.

1.İçeriğinizi Oluşturmadan önce taslak halinde başlık olarak doldurun.

2.İçeriğiniz Oluşturun ve Detaylandırın Görseller, Videolar ekleyerek Google tarafında PA yani sayfa Page ( Sayfa ) Authority değerinizi arttıracak ziyaretçiyi sitede tutacak 5 dakika veya daha uzun konu ile alakalı videolar ekleyin.

3.İçeriğinizi Geliştirin ve Grafikler ve Örnekler ile doldurun.

4.İçeriğinizi Değerli Hale Getirecek Kendi Stratejilerinizi Rakip Analizi ile bulun.

SEO ve Backlink Kavramı

Seo çalışmanız için eğer doğru backlink çalışması yapmak istiyorsanız. Sosyal Medya Kanalları üzerinden planlı ve düzenli olarak gönderiler paylaşmalısınız.

Sosyal Medya SEO ile Etkili bir Şekilde Çalışması için Sosyal Medya Hesaplarınızı oluşturduktan sonra düzenli olarak paylaşımlar yapmalısınız.

Etkili ve iyi bir SEO çalışması için Sosyal Medya kanallarının aktif olarak websitenize ziyaretçi getirmesi gerekmektedir. Sosyal Medya Kanalları Google ve Diğer Arama Motorları tarafında büyük bir değer ifade eder. bunun size kanıtını aşağıda yazdığım sitelerin 100 üzerinden Authority Score(Alan Adı Otorite Puanı) yüksek siteler olduğunu göreceksiniz.ü

SEO işi nedir?

SEO işi aslında websitenizi bütün arama motorlarına uygun ve optimize edilmiş hale getirme, içeriği güncel ve özgün tutma olayıdır. İçeriğin kalitesini arttıracak eklemeler ve çıkarımlar yapma, site hızını arttırmak, makale ve içerik alaka düzeyini arttırma, websitesinin tam bir kullanıcının erişebileceği hızlı, sade ve basit düzeye getirme optimize etme olayının tümüne seo denilebilir.

En iyi SEO Nasıl Yapılır?

En iyi SEO'yu yapmak için Sitenin hızını optimize etmeli hızı düşüren gereksiz eklenti veya kod satırlarını websitenizden kaldırmalısınız.


Websitenize düzenli içerik girişi sağlamalı bütün sosyal medya kanalları ve sektörünüz ile alakalı websitelerinde konuk-yazar olmalısınız. bu kanalları düzenli olarak kullanmalı ve websitenize organik ve gerçek alakalı hedef kitleyi getirmelisiniz.

SEO uyumlu içerik nedir?

SEO uyumlu içerik oluşturmak için öncellikle H Başlıklarına çok dikkat etmeliyiz. içeriği anlatırken odak anahtar kelime makalenin ilk cümlelerinde geçmelidir. mesela hedefimiz SEO uyumlu içerik kelimesinde indexlenmek ve yükselmek ise o kelimeyi makalemizde birden fazla defa kullanmalıyız.
Seo uyumlu içerik yazarken dikkat etmemiz gereken temel noktalardan birisi anahtar kelime araştırmasıdır. Anahtar kelime araştırması doğru yapılan ve doğru seçilen bir makale kesinlikle iyi bir sıralama kazanacaktır.

İçerik; bir anlatımda verilmek istenen fikir, duygu, düşünce ve imgeler bütünüdür. Ruhsal ve düşünsel işlevler süreci olan içerik, dijital medyada sosyal medya ağları aracılığıyla kaynaktan son alıcılara iletilen görsel ve işitsel mesajlar bütünüdür.

SEO açılımı nedir?

S'earch E'ngine O'ptimization yani Search(Arama), Engine(Motor), O'ptimization(Optimizasyon) anlamlarına gelmektedir. Dikkat ettiyseniz burada bir ipucu bile bulabilirsiniz yani aslında SEO'nun en önemli olduğu kısım on page seo kavramı ve website hızının optimize edilmesidir.

Onpage SEO : sitenizin Ön Sayfa SEO'sudur. Websitenizdeki yazılarınızın içerisinde geçmesi gereken kelime ve cümlelerin öneri şeklinde ve ekstra anahtar kelime önerileri sunarak, trafik değerlerinde ciddi artışlara sebebiyet verecek detaylı ve kapsamlı bir rapor çıkarır ve size sunar Bu rapor ile birlikte backlink fikirleri ve stratejileri edinebilirsiniz.


Rakiplerinizin analizine dayalı olarak raporunuzu gözden geçirin
Sitenizin tüm sayfaları hakkında rapor alın
İyileştirmeler için bir dizi fikir içeren sayfaların bir listesini alın
Sayfaları öneri önemine, fikir sayısına, hacme ve daha fazlasına göre sıralayın
Web sitenizin herhangi bir sayfasında kapsamlı bir rapor alın
İlgilenmeniz gereken kesin konulara odaklanın
Sitenizin her alanını iyileştirmek için ayrıntılı nasıl yapılırlara bakınSEO nasıl okunur?
SEO kelimesi S harfi “es”, E harfi “i” ve O harfi de “o” şeklinde okunur. Birleştirdiğimiz de ise SEO kelimesi es – i – o şeklinde okunur.

SEO neden önemlidir

SEO neden önemlidir, SEO'nun önemi ziyaretçi sayısındaki artış ve optimizasyon edilmiş bir websitesi ve sürekli eklenen kaliteli güncel içerik ile birlikte trafik artışı sağlar.


SEO ile birlikte şirketler, kurumlar, işletmeler, e-ticaret siteleri ve büyük markalar için çok önemli ve kesinlikle yapılması gereken öğrenilmesi artık zorunlu hala gelmiş bir olaydır


Doğru yapılan SEO Çalışması ile birlikte trafik sayıları 10 kat 20 kat artmış ve satış sayıları %300'e %500'e kadar artışlar yaşamış yüzlerce marka görebilirsiniz ve bu mümkündür.SEO gerçekten ne olduğunu anlatmak için size şunu söyleyebilirim. Kaliteli ve Etkili bir SEO çalışması için gereken en önemli kısım kullanıcı içeriğinizi öneriyor mu? yazdığınız makale gerçekten başkaları tarafından ilham alınarak veya kaynak gösterilerek paylaşmalıdır.

SEO içeriği çalışmalarında dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

1.İçeriği özgün olmasına dikkat edin

2.İçeriği özgünlük kontrolü yapın

3.İçeriği Heading H1-H2-H3-H4 doğru kullanımına dikkat edin

2.İçeriği madde ve listeler kullanın

3.İçeriği örnek pdf raporu gibi direk sitenizden indirilecek bağlantılar ekleyin

4.İçeriği kaliteli ve dikkate değer bilgi verici videolar hazırlayın

5.İçeriği paravan blog üzerinden özgün oluşturduğunuz makale ile destekleyin

6.İçeriğinize sosyal medya üzerinden organik ziyaretçi ve alakalı hedef kitleyi çekmeye çalışın

7.İçeriğinizi imleme sitelerinde paylaşın

8.İçeriğinizi Sektörünüzle alakalı websitenize ziyaretçi getirecek websitelerinde paylaşın


1.Youtube

Youtube Otorite Puanı 98'dir.

2.Telegram

Telegram Otorite Puanı 95'dir.

3.Pinterest

Pinterest Otorite Puanı 94'tür.

4.Facebook

Facebook Otorite Puanı 92'dir.

5.Reddit

Reddit Otorite Puanı 91'dir.

6.Flipboard

Flipboard Otorite Puanı 83'tür.



SEO ve 404 Hata Sayfasını Düzeltmek

404 Hata sayfasını düzeltmek her web sitesi sahibinin aklına gelmeyen çok kritik seo noktalarından biridir. 404 sayfanız kırık linklerini kurtarılması için önemlidir. Bu makalede bu kısma önem vermemin sebebi büyük sitelerin ziyaretçi kaybını minimum düzeyi indirmek ve kullanıcıyı siteye kazandırmayı amaçlamaktayım.

Gerçekten kaliteli bir SEO çalışması için bütün kritik noktalar düzeltilmelidir. site tam anlamıyla düzeldikten sonra artık içeriklerinizi yavaş yavaş stratejinize uygun bir şekilde yerleştirin. Yazılarınızı indexletmek için Google Search Console Aracını kullanabilirsiniz. Google Search Console aracı ile websitenizin sayfalarını Google'a göndererek hızlı bir şekilde indexlenmesini sağlayabilirsiniz.

SEO Hakkkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Onpage SEO nasıl yapılır?

Onpage SEO sitenizin Ön Sayfa SEO'sudur. Web'deki yazılarınızın içerisinde geçmesi gereken kelime ve cümlelerin öneri şeklinde ve ekstra anahtar kelime önerileri sunarak trafik değerlerinde ciddi artışlara sebebiyet verecek detaylı ve kapsamlı bir rapordur. Bu rapor ile birlikte backlink fikirleri ve stratejileri edinebilirsiniz.

Onpage SEO Aşamaları:

1.Strateji Fikirleri

2.Backlink Fikirleri

3.Teknik SEO Fikirleri

4.Kullanıcı Deneyimi Fikirleri

5.Serp Özellikleri Fikirleri

6.Anlamsal Fikirler

7.İçerik Fikirleri

Onpage SEO'nun faydaları nelerdir:

  • SEO uyumlu makalenizin içeriğinin anahtar kelime alaka düzeyinin artması
  • makalenizin detaylı ve kapsamlı önerilen kelimeler ile birlikte alaka düzeyinin arttırılması.
  • makalenizin kullanıcı deneyiminin arttırılması

Kırık Linkleri Nasıl Tespit Ederim?


Kırık Linkleri Tespit etmek için kullanabileceğiniz araç sayısı oldukça fazladır fakat şuan için benim halı hazırda kullandığım semrush aracını kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Toxic Backlink Temizleme İşlemi nasıl yapılır?


Toxic backlink temizleme işlemi, Google Search Console ile Semrush aracının Backlink Audit Tool(Backlink Denetim Aracı) ile Backlink Analizi yapıldıktan sonra toxic olan linkler ortaya çıkmaktadır.
Toxic Backlink Türleri
  • Toxic 
  • Potansiyel olarak Toxic
  • Toxic
Tehlikeli Toxic Puanına sahip Backlinkler(60 ile 100 arasında).
Orta Toxic Puanına sahip Backlinkler(46 ile 59 arasında). 
Düşük Toxic Puanına sahip Backlinkler (0 ile 45 arasında). 
Tutmadan önce bu geri bağlantıları gözden geçirin.

Bu bağlantıları temizlemek için Google Disavow Tool kullanımı ve Rehberi başığını inceleyiniz.

Google Disavow Tool Kullanımı ve Rehberi?

Google Disavow Tool kullanımı oldukça basit ve mükemmel bir araçtır. Bu araç sayesinde Tehlikeli Toxic Puanına sahip Backlinkler veya Orta Toxic Puanına sahip Backlinkler en geç 2 hafta içerisinde reddedildikten sonra artık kayıp sıralamalarınız düzelecek hatta bazı sıralamalarınızda ciddi artışlar görebilirsiniz.

Dikkat : Bu, gelişmiş bir özelliktir ve yalnızca dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Hatalı kullanılırsa sitenizin Google arama sonuçlarındaki performansına zarar verebilir. Geri bağlantıları reddetme işlemini yalnızca, sitenize yönelik yüksek miktarda spam, yapay veya düşük kaliteli bağlantı olduğuna inanıyorsanız ve bu bağlantıların size sorun çıkardığından eminseniz yapmanızı öneririz.

Websitenizin içeriği doğru çalışıyor mu?

Websitenizin genel yapısı kategoriler, etiketler, logo, favicon, telif hakkı, şartlar ve koşullar, iletişim, sosyal medya butonları bu kısımlar websitemizin kalbi gibidir. önemli olan bu kısımların hatasız çalışmasını sağlamak eğer kullanıcı hatasız bir siteye girerse bu kullanıcı deneyimi açısından Google ve diğer arama motorlarının sizi üst sıralara taşımasını sağlayacak genel ve çok etkili bir kısımdır.

Kullanıcı sitenizdeki kategorilere veya menülere tıkladığında gerçekten bağlantılar hatasız açılıyor mu?

404 linklerinizi az sayıda yönlendirme ile düzelterek anasayfaya veya yazının olduğu kısmın bağlantısını değiştirdiğiniz sayfanın bağlantı kısmına yönlendirerek kullanıcı deneyimini bir üst kısma taşıyabilirsiniz.

Sitenin hatalı olan bağlantıları nasıl düzeltirsiniz?


Sitenin genel yapısı ve hatalı olan bağlantılarını düzeltmek için Semrush gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.

Semrush Ücretli 14 Günlük deneme süresi ve hatalı bağlantılarınızı on page seo kısmındaki crawl index (tarama dizini) bittikten sonra görebilirsiniz.

Bu işlemden sonra kullanıcılar artık sitenize rahat ve düzenli bir kullanıcı deneyimi etkisi ve etkili bir seo çalışması aşamalardan biri olan on-page seo ön sayfa seo'su kısmının hatalarını bariz bir şekilde Semrush aracıyla ücretsiz bir şekilde öğrenebilirsiniz.

SEO Danışmanlığı nasıl yapılır?

SEO Danışmanlığı yapmak için ilk önce bir eğitim almalı ve kendini bu alanda geliştirmelisiniz. SEO Danışmanlığı yapmak için SEO Uzmanı olan veya SEO Danışmanı olan kişilerle iletişime geçmeli onlar ile fikir alışverişi yapmalısınız.

SEO Uzmanlarından aldığınız tavsiyeler ile birlikte kendinizi SEO alanında uzmanlaşmaya ilk adımı atmak için SEO eğitimleri almalı ve SEO üzerine denemeler yapmalı işin taktik ve stratejik yönlerini keşfetmelisiniz.

Not: Google gibi arama motorlarının algoritmalarını ve algoritma güncellemelerini bilmeden SEO Danışmanları SEO çalışmaları yapmamalıdır.
SEO ne kadar kazanır?
SEO danışmanları ve SEO uzmanları aylık veya yıllık periyotlarla çalışabilir. Eğer bir SEO uzmanı ile çalışacaksanız aylık ücretlerin değişkenlik gösterdiğini bilmelisiniz. SEO uzmanları genelde aylık 1500 TL gibi ücretlere çalışmaktadır fakat tecrübeli ve referansı olan uzmanlar daha yüksek tutarlarda bu işi yapmaktadır.

    Bir seo danışmanının şunları yapması gerekir:


  • Ahrefs, Semrush, Moz gibi araçları bilmesi ve detaylı ve etkili şekilde kullanması gerekir.
  • SEO Danışmanları Strateji Planı ( Tüm strateji planı ) yapmalıdır.
  • SEO Danışmanları İçerik Strateji Planı ( İçeriklerin düzenli haftalık olarak yayınlanması ) sağlamalıdır.
  • ÖnemliHız Strateji Planı ( Web site hızını etkileyen hataların düzeltilmesi)
  • Anahtar Kelime Araştırması
  • Anahtar Kelime Kontrolü
  • Anahtar Kelime Aranma Hacmi
  • İçeriği SEO'ya uyumlu hale getirmek
  • İçeriğin Etiket eklemek
  • İçerik dizaynı ve etkili oluşturulmuş görsel optimizasyon
  • İçeriğe Görseller eklemek
  • İçeriğe Görsel açıklama eklemek
  • İçeriğe Görsel başlık eklemek
  • İçeriği yayınlamak
  • İçerik görsellerinin AVİF web uyumlu görsel haline getirmek
  • Sitenizin genel yapısını ve sayfa düzenlerini kontrol etmek.
  • Web sitesinin hızını optimize etmek.
  • Semrush aracıyla Gelişmesi gereken teknik önerileri dikkate almak Örneğin, barındırma, gereksiz yönlendirmeler, 404 hata sayfaları, JavaScript miktarı
  • Özgün, Etkili ve Kaliteli İçerik geliştirme
  • Hız Kontrolü
  • İç linkleme
  • Kırık Bağlantıların düzeltilmesi
  • Toxic Backlink temizliği
  • Alaka Düzeyinin Arttırılması
  • Genel Kontrol
Diğer SEO ile ilgili yazılarımı da okuyabilirsiniz:


Yorum Gönder

0 Yorumlar